Maestría Académica en Desarrollo Sostenible con énfasis en Formación y Promoción Ecológica
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Ítem Aportes de la agroindustria familiar de la producción de dulce al desarrollo rural sostenible de la comunidad de la Paz de San Ramón, Alajuela, Costa Rica(2015) Arias Ramírez, Jéssica María; Valenciano Salazar, Jorge AndreyLooking for Sustainable Development, recently, sorne topics are being given importan ce as ways of achieving sustainability, one of those, the Family Farming. This research, addresses that type of agriculture, with the vision suggested by the Sustainable Rural Development within a Territorial Approach, focusing on the Rural Agribusiness for the production of dulce or panela (raw sugar) in the community of La Paz, San Ramón, Alajuela, Costa Rica. Therefore it analyzes the different dimensions (social, economic, environmental and policy-institutional) of sustainability. The aim of this study is to identify factors, in the family agribusiness cha in of dulce, affecting the Sustainable Rural Development of the community, in order to propase alternatives to improve the sustainability of the agribusiness cha in in the territory For the development of this research, the Global Commodity Cha in approach- methodology was used, which allowed identifying the different stages in the cha in and to analyze in each of them the dimensions of sustainability mentioned above. We interviewed producers of ca ne sugar, mills owners, brokers/dealers, consumers and institutions linked to the activity of the dulce in the a rea, also field visits to farms and direct observation were done. lt was found that the agribusiness is generating 131 direct jobs (11 women), most are family labor. The a rea has sorne productive autonomy (although depend directly on the market of dulce), there are around 15 varieties of sugarcane, there is an important use of organic products anda lot of interest in implementing this and other environment-friendly practices. The farms, on average 5 hectares that are in hands of the farmers, are not only dedicated to the sugarcane, 50% of them have...Ítem Plan de sostenibilidad para el fortalecimiento de la actividad cafetalera en fincas ubicadas en la comunidad Rincón de Mora, San Ramón, Alajuela, 2016-2017(2017) Sánchez Brenes, Ronald; Moya Calderón, Michael MauricioLa presente investigación se basó en la elaboración de un plan de sostenibilidad en fincas cafetaleras en la comunidad de Rincón de Mora, San Rafael, San Ramón, Costa Rica. Para poder confeccionar este plan se valoraron 48 indicadores de sostenibilidad, adaptados de la herramienta SAFA elaborada por FAO en el año 2013, divididos en la dimensión de integridad ambiental (12 indicadores), recuperación económica (18 indicadores) y bienestar social (16 indicadores) en ocho fincas cafetaleras objeto de estudio. El nivel de cumplimiento de los sistemas productivos cafetaleros en cuanto a integridad ambiental fue FOR 70% en categoría verde claro (bueno) y FDM 75%, FEC 72%, FFM 72%, FGC 90%, FGQ 82%, FGM 87% y FWS 84% verde oscuro (ideal). En el tema de recuperación económica los principales resultados fueron FDM y FFM 66% verde claro y FEC, FGC, FGQ, FOR 75% FGM y FGW 78% verde oscuro. En la dimensión de bienestar social se obtuvo todas las fincas en verde oscuro con los siguientes puntajes, FFM 75% FOR 78% FGQ y FGM 81 %, FEC, FGC y FWS 84% y FDM 93%. En general la sostenibilidad de cada plantación de café generó los siguientes porcentajes, tres fincas en la categoría verde oscuro FGC 83%, FGM 82%, FWS 82% y cinco en verde claro FGQ 79%, FDM 79%, FEC 78%, FOR 74% y FFM 71%. A partir de esto se establecieron dos propuestas, La primera denominada aprovechamiento de los recursos naturales de Rincón de Mora y la segunda llamada alternativas de café turismo, con el fin de mejorar los aspectos en los que se falló en la evaluación y así promover la sostenibilidad de este lugar.